Již 10. ročník budou valašské Velké Karlovice hostit Karlovský gastrofestival. Jubilejní ročník této nejnavštěvovanější gastronomické události s jedinečnou atmosférou uprostřed přírody Beskyd se uskuteční 6. a 7. října.
Novinkou a zajímavostí bude galavečeře ve Spa hotelu Lanterna na počest 100. výročí založení republiky. Pro návštěvníky jsou nachystány ochutnávky nejrůznějších specialit v místních hospůdkách a horských hotelích, rozesetých v 3,5 km dlouhém údolí Léskové. Mezi jednotlivými gastro zastávkami se můžete procházet po cyklostezce Bečva, nebo se projet vláčkem, koňským povozem nebo historickým autobusem. Na jedné ze zastávek bude velký farmářský trh s mezinárodní účastí.
Proběhne tradiční soutěž o nejlepší frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery a chybět nebude ani zábava pro děti či populární frgálová manufaktura, v níž si kdokoli může zkusit vyrobit vlastní valašský frgál. Vstup je tradičně zdarma, což gastrofestivalu dodává na oblibě.
Ochutnávky každoročně doplňují doprovodné degustace pro náročné gurmány v podobě sobotní Michelinské galavečeře a nedělního oběda v Spa hotelu Lanterna. Letos poprvé přijede šéfkuchař oceněný dvěma michelinskými hvězdami, Francouz Nicolas Decherchi.
Michelinské degustace s francouzským šéfem doplní v pátek 5. října, v předvečer mimořádná galavečeře v zážitkové restauraci Vyhlídka hotelu Lanterna. Ponese název První republika. „Při příležitosti letošních oslav 100. výročí založení republiky si připomeneme gastronomii té doby. Počet míst na všechny degustační akce je omezen, zájemci si je mohou rezervovat předem.
Více informací na: www.karlovskygastrofestival.cz