VELIKONOČNÍ DOBROTY, KTERÉ VÁS ZAHŘEJÍ U SRDCE

0
1721

Těšíte se, jak si zase na Velikonoce pochutnáte na nějaké specialitce? Jak by ne, dobré jídlo přece k této oslavě patří. K této slavnostní chvíli chceme přispět i my, posíláme několik zajímavých receptů, které můžete vyzkoušet.

MASOPUSTNÍ DOMÁCÍ KOBLIHY


I když se v názvu této oblíbené pochoutky půst objevuje, dnes ho v českých zemích opravdu dodržuje málokdo. Koblihy ale můžete servírovat nejen doma, ale obdarovat můžete třeba průvod maškar nebo koledníky.

SUROVINY:
500 g hrubé mouky, 30 g droždí, 70 g cukru, 150-300 ml mléka, 3 vaječné žloutky, sůl, citronová kůra, rum, tuk na smažení, pikantní džem, moučkový cukr na posypání.

PŘÍPRAVA:
Do mísy přesejeme mouku a uděláme do ní důlek, do kterého vložíme rozdrobené droždí. Přidáme cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rum a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme na hladké vláčné těsto, přikryjeme ho utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Poté těsto vyválíme na válu na plát silný asi centimetr.

Z půlky těsta vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm. Na druhou polovinu těsta naneseme stejný počet dávek džemu, jako máme koleček. Vykrojená kolečka přiložíme na džem a stiskem obě části těsta spojíme. Vykrojíme naplněné koblihy, které opět necháme vykynout. Nakonec koblihy smažíme dozlatova v zahřátém tuku po obou stranách. Poté necháme tuk okapat, sypeme cukrem a podáváme.

JEHNĚČÍ HŘBET SE ŠKUBANCI A TRNKOVOU OMÁČKOU

Na Velikonoce se často podává jehněčí pečínka. Tady příprava trvá trochu déle, ale výsledek bude opravdu stát za to.

SUROVINY:
Jehněčí maso: 4 snítky rozmarýnu, 60 g slaniny, mletý pepř, sůl, olej na opečení, střik piva
Škubance: 100 g špeku, 800 g brambor uvařených ve slupce a oloupaných,200 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl Trnková omáčka: 80 g slaniny, 250 g švestkových povidel, 200 g sušených švestek, voda, sůl

PŘÍPRAVA:
Jehněčí hřbet
Jehněčí hřbet rozdělíme na 4 kusy, prošpikujeme slaninou a snítkou rozmarýnu, do masa vpracujeme sůl a pepř. Steaky opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, při pečení lehce zastříkneme pivem.

Škubance:
Špek nakrájíme na kostičky, vypečeme jej a ponecháme stranou. Budeme ho potřebovat až na podávání. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s ostatními ingrediencemi v polotuhé těsto. Na prkénko položíme část těsta a do vroucí osolené vody nožem nebo lžící odkrajujeme rychlým „škubnutím“ kousky a zavaříme. Cedníkem vyjmeme a ukládáme do mísy, ve které je smícháme s vypečeným špekem.

Trnková omáčka:
Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme, přidáme povidla, popřípadě trochu vody, svaříme a na závěr vložíme sušené švestky, ochutíme špetkou soli.

KRÁLÍK S NÁDIVKOU

Králičí maso je dietní varianta hodování. U králičího masa se výčitek bát nemusíte, a pokud si jej naplníte jemnou nádivkou z vajec a žemlí, ještě si skvěle pochutnáte.

SUROVINY:
Králík: 1 cibule, 400 g slaniny, 1 lžíce tuku, 300 ml vývaru, 100 ml vína, 4 stroužky česneku, 1 naporcovaný králík Nádivka: 3 vejce, 3 žemle v mléce, 5 dkg másla, zelená petržel, sůl, muškátový květ, pepř

PŘÍPRAVA:
Maso z králíka nakrájíme na díly a prošpikujeme slaninou, osolíme a orestujeme, přidáme nahrubo krájenou slaninu, česnek a cibuli. Opečeme, aby králík získal zlatohnědou barvu, podlijeme vývarem a vínem a dusíme do změknutí. Na nádivku umícháme vejce s kouskem másla, přidáme housky rozmočené v mléce, sekanou zelenou petržel, muškátový květ, pepř a sůl. Nádivku rozetřeme do vymaštěné formy, nahoře potřeme máslem a dáme zapéci dozlatova.

VELIKONOČNÍ MAZANEC

Bez maminčina či babiččina mazance se žádné Velikonoce v Česku neobejdou, to je jasná věc. Recepty a „fígle“ se dědí, každá rodina má ten svůj recept a na ten nedá dopustit. Nakonec je to ale vždy výstavní, vypečený červenohnědý kousek pečiva.

SUROVINY:
500 g polohrubá mouka, 2 dl mléka, 100 g cukr krystal, 100 g máslo, sůl, 2 žloutky, citronová kůra, muškátový oříšek, rozinky, mandle, vejce na potření, 1 kostka droždí.

PŘÍPRAVA
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek. V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek, rozinky (předem namočené ve vodě nebo rumu) a vypracujeme těsto. Těsto necháme hodinu kynout. Pak zpracujeme bochánek, který necháme ještě nakynout. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi. Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C, poté teplotu zmírníme a dopečeme.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here