Velikonoce se každoročně slaví první neděli po prvním jarním úplňku. Kdysi byly vyvrcholením šestitýdenního půstu, který skončil na Boží hod a byl vystřídán hojností jídla a pití. Mezi tradičními velikonočními pokrmy, které se dodnes objevují na svátečním stole, patří velikonoční nádivka, pokrmy z jehněčího masa, na velikonoční, stole najdete sladkého beránka, pečené jidáše, mazance či skvělé koblížky.
Beránek jako výborný dezert i dekorace
Jednou z dobrot, která neodmyslitelně patří k Velikonocům, je sladký beránek. Forma se používá výhradně o Velikonocích, těsto se základem z vajec, mouky, cukru a sněhu z ušlehaných bílků má tvar ležícího beránka.
JEHNĚČÍ KÝTA S POHANKOVOU KUBOU A LIŠKAMI
Jehněčí maso k oslavě jara patří. Libové jehněčí maso si v tomto receptu můžete připravit po způsobu regionální speciality z východní Moravy.
Počet porcí : 4
Suroviny:
• 600 g jehněčí kýty bez kosti
• 4 stroužky česneku, 1 šalotka
• 80 g špeku, sádlo
• Sůl, pepř, tymián
• vývar
Příloha
• 100 g pohanky, 30 g sušených hub
• 200 g lišek nebo hlívy ústřičné
• 1 šalotka, 2 stroužky česneku
• sádlo
• kmín, majoránka
• sůl, pepř
• máslo
Příprava:
Kýtu naporcujeme a prošpikujeme česnekem a špekem, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na sádle, přihodíme nakrájenou šalotku a snítku tymiánu, podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme v troubě do změknutí.
Houby smícháme s pohankou, zalijeme horkou vodou, necháme hodinu odstát. Na sádle opečeme šalotku a česnek, orestujeme pohanku s houbami, okořeníme kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Lišky nebo hlívu orestujeme na másle, ochutíme solí a pepřem. Servírujeme porci pohanky, plátky masa a restovanými liškami.
Velikonoční jidáš
Velikonoční jidáš, sladké pečivo, má svým tvarem připomínat svinutý provaz, na němž se poté, co zradil Ježíše a zapříčinil tak jeho smrt, oběsil apoštol Jidáš. K tradičním velikonočním pokrmům neodmyslitelně patří také pečené sladké mazance.
Velikonoční nádivka jako předzvěst jara
Tradiční velikonoční nádivka má spoustu podob i názvů. Říká se jí také velikonoční svítek, hlavička nebo sekanice. Základem je na kostičky nakrájená houska či veka, vejce, mléko a především zelené bylinky, nejčastěji mladé kopřivy, které mají symbolizovat přicházející jaro.
Zelená barva ve velikonočních pokrmech hraje prim. Vedle oblíbených mladých kopřiv se vaří špenát nebo polévka ze zelených bylin. Špenát a vejce jsou součástí velikonoční masové sekané z vepřové plece a uzeného boku.
BUCHTY S POVIDLY A TVAROHEM
Suroviny:
• 1 kostka droždí
• 250 ml vlažného mléka
• 140 g másla
• 500 g polohrubé mouky
• špetka soli, 60 g cukru krupice
• 3 žloutky
• Vanilka, popř. vanilkový cukr a nastrouhaná citronová kůra
• rozpuštěné máslo na vymazání pekáče
Na tvarohovou náplň:
• 250 g měkkého tvarohu
• 60–100 g moučkového cukru
• 2 žloutky
• lžíce rozinek, namočených v rumu
Na povidlovou náplň:
• kelímek švestkových povidel
• lžíce rumu
Na makovou náplň:
• 250 g mletého máku
• 500 ml mléka
• 100 g cukru, 1 lžička skořice
• trocha vanilky nebo vanilkového cukru
• lžíce rozinek, namočených v rumu, 1 lžíce kakaa
Příprava: Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Ve zbytku ohřátého mléka rozpustíme máslo. Do mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme zbytek cukru a žloutky, trochu vanilkového cukru a malinko citronové kůry. Přilijeme ohřáté mléko s máslem a nakonec přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které lehce poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. Na tvarohovou náplň utřeme tvaroh s cukrem a žloutky. Rozinky krátce namočíme v rumu, potom scedíme a přimícháme do tvarohu. Na povidlovou náplň stačí rozmíchat povidla s trochou rumu.
Na makovou náplň: mletý mák povaříme v mléce spolu s cukrem, skořicí a vanilkou, pak přidáme rozinky a trochu rumu a kakaa pro chuť.
Pomoučíme vál a buď těsto vyválíme na silnější plát, který rozkrájíme na čtverce, . Doprostřed každého dílu položíme asi lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň, prsty stiskneme pevně k sobě a dlaněmi uválíme kuličku. Do pekáče, vymazaného máslem, postupně do řad skládáme buchty, každou pomažeme máslem, nakonec buchty potřeme i shora. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 25–30 minut dozlatova.
Slepice přináší sílu a zdraví no a dvojitá slepice bude mít všeho dvojnásob. Ptáte se, jak nasoukat jednu slepici do druhé? Buďte bez obav, tuto specialitu totiž uvaříte z jediného kousku drůbeže. Tajemství její dvojitosti spočívá v úpravě masa. Polovinu prošpikujete a dopečete v troubě, zatímco druhá se bude dusit na másle na plotně. Regionální specialita východních Čech.
DVOJITÁ SLEPICE
Počet porcí 4-6
Suroviny:
• 1 ks slepice (1200 g)
• 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
• celý pepř, bobkový list, sůl
• 100 g slaniny, 50 g másla
• 250 g cibule
• mletá paprika
• 200 ml zakysané smetany
• 50 g hladké mouky
Příloha: rýže, brambory, noky, popř. těstoviny
Příprava: Slepici rozkrojíme napůl a předvaříme v osolené vodě spolu s kořenovou zeleninou, celým pepřem a bobkovým listem. Poté slepici vyjmeme a vývar scedíme. Jednu polovinu slepice silně prošpikujeme částí slaniny, podlijeme ji vývarem a pečeme v troubě doměkka. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mletou papriku a zalijeme vývarem. Vložíme druhou polovinu slepice. Když je hotová, vyjmeme ji a základ zahustíme zakysanou smetanou, v níž jsme rozkvedlali hladkou mouku. Omáčku povaříme a přecedíme. Nakonec přidáme zbytek rozškvařené, jemně nakrájené slaniny. Na každý talíř servírujeme vždy díl pečené slepice a díl slepice lehce přelitý omáčkou.