Pravé vepřové hody nám z vesnic už téměř zmizely. Čím dál méně lidí si chová také prasátko či drůbež, o kravce ani nemluvě. Před 50 lety to ale ještě bylo celkem běžné a na tyto hody se celá rodina upřímně těšila, vždyť věděla přesně, co je čeká.
Zabijačky byly velkou událostí nejen rodiny ale i celé vesnice. Každý člen rodiny měl určenou roli a svěřené úkoly, na něž během zpracování poraženého vepře dohlížel.
Já se byla loňského roku na takovou zabíjačku podívat, a musím říct, že jsem si užila. Moje práce byly sice jen velmi pomocné, ale i tak večer byla únava znát. A to zabíjačka ještě zdaleka neskončila. Druhý den se krájelo sádlo, připravilo se maso na vyuzení, zavařovalo se také do skleniček pečené maso a také paštika. Zájem o poctivé zabijačkové speciality jako jsou typicky jitrnice, jelita, tlačenka či škvarky, je ale stále velký, i když na zabíjačkové hody zajdeme spíše do restaurace.
Většinou najdeme nabídku v českých pivnicích, pivovarech, restauracích s typicky českou kuchyní, kde točí i pivo přímo z tanku. Vepřové maso je mastnější a tak se pivo k jídlu báječně hodí.
Dvanáctý měsíc roku se mohl v Čechách jmenovat prasinec
Historickou oblibu zabijaček dokládá i následující příklad. Nechybělo mnoho a odkaz na zabijačku se Čechům málem zabydlel i v kalendáři. Obroditel Josef Jungmann, který hledal pro všechna označení původní české názvy, chtěl totiž měsíc, ve kterém bylo nejvíc zabijaček, nazvat prasinec. Nakonec se název neujal a určitě jsme dobře pochodili s prosincem.
Zabijačka má svůj řád i vlastní tradiční menu
Ať už ve vzdálené minulosti, tak i dnes, probíhá zabijačka pod dohledem řezníka. Tato oslava hojnosti byla spojena se zpěvem a hudbou a jednalo se tak o velkou kulturní událost.
Zabijačka si dodnes drží svůj tradiční rozvrh a řád. To se týká i jídelníčku. Dospělí obvykle během dne zahánějí zimu slivovicí či jiným alkoholem. Obědvá se ovarová polévka s kroupami, někdy guláš či ovar s křenem. K večeři se pak podává většinou tmavá zabijačková polévka, pro níž se vžilo označení prdelačka. Po celodenní práci si pak pracanti mohou za odměnu dopřát čerstvá jelita či jitrnice.
Můžete ochutnat také pečené masíčko s knedlíkem, pečené koleno, výborný bůček, pečený na černém pivu nebo čerstvé škvarky s domácím sádlem a křupavým chlebem.