Vánoce má snad každý z nás spojené s dobrým jídlem. V těchto svátečních dnech zveme nejen svou rodinu, ale i přátele, abychom společně vychutnávali vánoční čas a to doslova. Připravili jsme pro vás několik receptů, které jsou tradiční, ale některé i výjimečné. Výběr je samozřejmě úplně na vás.
VÁNOČNÍ HOUBOVÝ KUBA
Kroupy, z nichž se kuba připravuje, bývaly v minulosti běžnou součástí jídelníčku. Dnes je vytlačila rýže a kroupy si většina z nás dá pouze o Vánocích v podobě tradičního kuby. Je to škoda, protože kroupy jsou zdravé i chutné – a kubu lze připravit i kdykoli jindy během roku, třeba i s čerstvými houbami. Protože se jedná o bezmasé jídlo, nemusíte se bát, že neuvidíte zlaté prasátko.
Doba vaření: 30 minut, pro 4 osoby:
• 2 hrsti sušených hub
• 300 g krup
• 3 lžíce sádla + 1 lžíce na vymazání pekáčku
• 2 větší cibule, 2 stroužky česneku
• ½ lžičky drceného kmínu, 1 lžička sušené majoránky
• sůl, mletý pepř
Příprava:
Sušené houby necháme alespoň 2 hodiny namáčet ve
vodě, před použitím z nich přebytečnou vodu opatrně
vymačkáme. Kroupy propláchneme studenou vodou a v mírně osolené vodě uvaříme do měkka, asi 20–30 minut. Pak je slijeme a necháme v cedníku okapat. Mezitím na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme namočené houby, nakrájené na větší kusy. Krátce osmahneme a přidáme česnek utřený se solí, kmín, majoránku a čerstvě mletý pepř. Pekáček vymažeme sádlem, promícháme v něm kroupy s ostatními ingrediencemi, uhladíme a v troubě rozpálené na 180 stupňů zapečeme asi 25 minut dozlatova.
VEPŘOVÁ KRKOVIČKA PEČENÁ V ROZMARÝNOVÉM SÁDLE S ČESNEKEM
Česnek a rozmarýn patřily k oblíbeným staročeským kořením. Přidáte-li oboje do rozehřátého sádla, vůně kuchyně našich předků krásně prostoupí masem. aby byla iluze staročeské krmě dokonalá, doplňte kroupami nastavovanou kaší a zapíjejte pivem. Tato úprava je regionální specialitou českého severu.
Doba vaření: 4-5 hodin
Pro 4-6 osob
• 800 g krkovice vepřové
• 1 kg vepřového sádla
• 3 paličky česneku, 5 větviček rozmarýnu
• 500 g brambor
• 80 g krup nebo krupek
• 30 g másla
• 500 g čerstvého špenátu
• 1 střední cibule
• sůl, pepř
• lisovaný česnek, majoránka
Příprava:
Krkovici rozřízneme na dvě části, z každého kousku vytvoříme váleček a svážeme jej. Osolíme, opepříme a opečeme na části sádla dozlatova. Poté společně se stroužky česneku a větvičkami rozmarýnu vložíme do pekáčku s rozehřátým sádlem. Maso musí být zcela ponořené v sádle. Necháme 4 až 5 hodin zvolna táhnout na sporáku těsně pod bodem varu či v troubě při asi 90 °C. Brambory a kroupy uvaříme doměkka v osolené vodě. Brambory rozmačkáme dohladka s máslem, přidáme kroupy, osolíme, opepříme a s mírou dochutíme česnekem a majoránkou. Na sádle z masa zpěníme jemně nakrájenou cibulku a vložíme na ni opláchnutý špenát. Krátce prohřejeme, osolíme a opepříme. Hotové maso opatrně zbavíme provázku a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Servírujeme s nastavovanou kaší a špenátem.
SMAŽENÝ KAPR S BRAMBOROVÝM SALÁTEM
Smažený kapr je spolu se zdobením vánočního stromečku snad nejrozšířenější tradice, i když se objevila až v polovině 19. století.
Doba vaření: 40 minut
pro 4 osoby
• 4 porce kapra po 150 g
• hladká mouka
• 2 vejce, 2 lžíce mléka
• strouhanka
• tuk na smažení
• citron, sůl
na bramborový salát:
• 1 kg salátových brambor
• 4 mrkve, 1/4 kg celeru
• 4 vejce
• 200 g sterilovaného nebo mraženého hrášku
• 200 g šunky vcelku
• 150 g kyselých okurek
• 150–200 g majonézy
• sůl a pepř
Příprava:
Nejlépe den předem uvaříme brambory ve slupce, asi 15–20 minut podle velikosti, dokud nejsou po vpichu nožem měkké. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a celer oloupeme a v osolené vodě povaříme 10–15 minut, aby zelenina byla měkká, ale nerozvařit. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostky. Hrášek necháme okapat. Na kostičky nakrájíme i šunku a okurky, všechny nakrájené suroviny opatrně v míse promícháme, postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek, v němž rozmícháme sůl a pepř.
Porce kapra osolíme, postupně obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a nakonec ve strouhance. Osmažíme na rozpáleném tuku ze všech stran dozlatova. Ke každé porci kapra přidáme citron na pokapání.
ZAJEČÍ STEHNO SE SMETANOVOU OMÁČKOU
Zatímco recept na národní specialitu, kterou je svíčková, počítá s hovězím, západočeská varianta sází na zaječí stehna. Zbytek už ale zůstává věrný osvědčené klasice – smetanová omáčka s pasírovanou kořenovou zeleninou se vine k masu a zlehka se vsakuje do nadýchaných karlovarských knedlíků s petrželkou. Tato specialita pochází ze západočeských lázní.
Doba vaření: 6 hodin
pro 4 osoby
• 4 zaječí stehna
• 1kg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), cibule
• 100 g sádla, 100 g cukru
• 100 g hořčice, 100 g citron
• 500 ml bílého vína
• 10 kuliček nového koření a 10 celého pepře
• 3 bobkové listy, sůl
• citronová šťáva
• 100 g hladké mouky
• 300 ml 33% smetany
• ozdoba 200 g brusinek
Příloha karlovarské knedlíky
Příprava:
Do hrnce s rozpáleným sádlem vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Společně restujeme, přidáme trochu cukru, hořčici, citronovou šťávu a rozkrájený citron bez kůry. Do základu vložíme maso, opečeme je po obou stranách, zalijeme osolenou vodou a bílým vínem, přidáme nové koření, celý pepř a bobkový list. Přivedeme k varu a necháme pomalu táhnout na okraji sporáku asi 5 hodin. Poté uvařené maso vyjmeme. Odstraníme kosti a maso odložíme stranou. Omáčku zahustíme moukou, asi 30 minut ještě povaříme. Procedíme, přidáme smetanu a dochutíme podle libosti solí, citrónovou šťávou, případně cukrem. Teplou omáčku nalijeme na maso a necháme pomalu dále táhnout do doby, než se uvaří karlovarské knedlíky. Dozdobíme brusinkami.