Dostáváme se do doby. kdy oslavy masopustu se pomalu chýlí ke konci a právě toto období, které předchází 40dennímu půstu před Velikonocemi, je tradičním svátkem dobrého jídla. Vybíráme pro vás 5 receptů, které byste si měli určitě vyzkoušet sami.
ZABIJAČKOVÝ GULÁŠ SE ŠKVARKOVÝMI PLACKAMI
Doba přípravy: 90 min.
Porce: 8
Suroviny
• sádlo 1 lžíce, slanina 50 gramů
• cibule 3 kusy (najemno nakrájená)
• vepřové maso 400 gramů (plecka nebo bok)
• paprika sladká, paprika pálivá
• majoránka, česnek 4 stroužky
• játra 400 gramů (vepřová)
• střídka chleba ze 2 krajíců)
• sůl, pepř
Příprava:
Na sádle vyškvařte slaninu i cibuli. V tomto základu ze všech stran zprudka opečte maso nakrájené na kostky. Osolte ho, opepřete, přidejte papriku a majoránku a prolisovaný česnek. Podlijte vývarem a zakryté duste, až maso bude poloměkké Nyní přidejte játra, také pokrájená na kostky, guláš zahustěte rozdrobeným chlebem, podle potřeby ještě podlijte a dál duste, až bude maso i játra měkké. Dochuťte a podávejte s pečivem, knedlíkem či se škvarkovými plackami.
BRAMBOROVÁ LEPENICE S HOUBAMI
Bramborová lepenice je recept, který se v období zabijaček bezvadně hodí. Může sloužit i jako příloha, která se hodí k opečeným zabijačkovým specialitám, ale pochutnáte si na ní i samostatně.
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4-6
Suroviny:
• brambory 750 g
• červená cibule, velká 1 ks
• kysané zelí 4 velké lžíce
• sůl 1 lžíce, špetka celého kmínu
• sádlo 1 lžíce
• lžička mleté sladké papriky
• sušené houby 100 g
• jitrnice, jelita, pečený prejt, …
Příprava:
Brambory oloupejte a dejte je vařit do osolené vody s kmínem. Mezitím na lžíci sádla zpěňte na měsíčky nasekanou červenou cibuli. Přidejte nakrájené kysané zelí a asi 5 lžic vody z vroucích brambor, zamíchejte, přiklopte a zelí duste asi 3 minuty. Uvařené brambory slijte, ale trošku vody v nich nechte. Poduste na sádle houby. Brambory rozšťouchejte a nakonec do nich zamíchejte podušené zelí s cibulkou, houby a vše posypejte mletou paprikou.
Lepenice se skvěle hodí jako příloha k upečeným jitrnicím, jelítkům.
KOBLIHY
Nejlepší koblihy dělala moje tetička Marie a pořád ještě držím v paměti tu chuť koblih pečených na sádle, jak jsou krásně křupavé a voňavé.
Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8
Suroviny:
• 175 g hladké mouky, 175 g polohrubé mouky
• 150 ml vlažného mléka
• 60 g rozpuštěného másla
• 30 g krupicového cukru, 10 g vanilkového cukru
• 2 vejce (pokojová teplota)
• 20 g droždí
• 1 lžíce tuzemáku
• špetka soli
• tuk na smažení – tetička smažila na sádle, ale můžete
použít i řepkový olej
Na plnění a zdobení:
• 130 g meruňkového nebo rybízového džemu
• 2 lžíce moučkového cukru
Příprava:
Obě mouky prosijte do mísy, přidejte cukr, vanilkový cukr, špetku soli a promíchejte. Ve středu vytvořte důlek a nalijte část vlažného mléka. Přidejte kvasnice a promíchejte s částí mouky, dokud nevznikne řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít. Za 20 minut bude mít v sobě krásné bublinky! Do kvásku přidejte zbylé mléko, rozpuštěné máslo (ne horké), vejce a tuzemák. Hnětejte asi 20 minut. Těsto v míse zakryjte a nechte kynout asi 90 minut. Vykynuté těsto splácněte a rozdělte na porce s hmotností asi 50 g. Každý díl těsta pak vytvarujte do tvaru koule. Uložte na pomoučenou utěrku, zakryjte a nechte dokynout (30 až 45 minut podle okolní teploty). Mezitím, co koblihy kynou, si už pomalu přichystejte nádobu a tuk na smažení. Počítejte s tím, že zahřátí tuku nějakou dobu trvá, tuk by měl mít teplotu okolo 175 °C. Koblížky smažte v několika várkách. Do oleje koblihu vkládejte opatrně stranou, která byla při kynutí nahoru, dolů do oleje. Otočte asi po dvou minutách. Otočte a dosmažte i z druhé strany. Poté klidně ještě jednou dvakrát otočte, aby byly koblihy propečené Hotové koblihy vyskládejte na plech nebo mřížku s papírovými ubrousky. Nechte je vychladnout a zbavit části tuku. Vychladlé koblihy naplňte připraveným džemem. Koblihu stačí ve středu propíchnout tenkým nožíkem a pak plnit cukrářským pytlíkem s úzkou špičkou Nakonec posypte moučkovým cukrem.
KRÁLÍK S VEPŘOVÝMI VÝPEČKY NA ČERNÉM PIVU
Doba přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4–6
Suroviny:
• 1 králík, nebo 4 zadní stehna
• 1 000 g vepřové plece
• 150 g škvařeného vepřového sádla
• 350 ml 10° černého piva, 250 ml vývaru
• 2 lžíce kmínu, 2 velké cibule
• 8 stroužků česneku
• 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření
• 8 kuliček pepře, sůl
Příprava:
Cibule a česnek nakrájíme nadrobno a společně s kořením dáme do velkého pekáče. Plecko naporcujeme na větší kusy a všechno maso osolíme. Vložíme do pekáčku, posypeme kmínem a poklademe kousky sádla. Podlijeme pivem, vývarem a přiklopené vložíme do trouby vyhřáté na 165°C na 70 minut.
Pak poklici odstraníme, teplotu zvýšíme na 200°C a za občasného polévání výpekem dopékáme doměkka a na barvu. Podáváme s bramborovým knedlíkem a se zelím.
VEPŘOVÉ KOLENO PEČENÉ NA ROZMARÝNU
Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 2–4
Suroviny:
• 10 stroužků česneku
• 8 lžic plnotučné hořčice
• sůl a pepř
• 2 lžičky kmínu
• 1 lžička mleté sladké papriky
• 6 kuliček nového koření
• 3–4 bobkové listy
• 2 cibule
• větvička rozmarýnu nebo jalovce
• 500 ml černého piva
• jíška nebo chléb na zahuštění
Příprava:
Nejdříve na koleni ostrým nožem nakrájíme kůži šikmo do mřížky. Do ní vetřeme utřený česnek, hořčici, sůl, pepř, kmín a papriku. Potom maso vložíme do pekáče a dáme do lednice alespoň na 2 hodiny (ale i celý den) odležet. Koleno můžeme také vykostit a po okořenění srolovat a převázat provázkem.
Po odležení k masu přidáme nové koření a bobkový list, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme větvičku rozmarýnu nebo jalovce a zalijeme pivem. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme při 180–200 stupních asi 1,5 hodiny. Občas podlijeme a přelijeme maso.
Odebereme alobal a ještě půl hodiny pečeme odkryté, aby se maso vypeklo do křupava. Upečené koleno vyndáme z pekáče, šťávu slijeme a odstraníme z ní koření. Podle potřeby ji ještě trochu zredukujeme a zahustíme jíškou nebo chlebem, který rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s chlebem, křenem, hořčicí, okurkou, ale můžeme i s bramborovým knedlíkem a špenátem. A samozřejmě se hodí zapíjet pivem!