130 LET MUZEA V MĚLNÍKU

0
3072

Regionální muzeum Mělník patří mezi nejstarší paměťové instituce v Čechách. Jeho historie se začala tvořit v 80. letech 19. století.

Zcela nepochybně na tom měl zásluhu sběratelský ruch i nadšení několika jednotlivců, kteří aktivně pracovali na myšlence založení muzea. Vůdčí osobností se stal ředitel dívčích škol v Mělníku Ludvík Böhm, který na jednání městského zastupitelstva dne 10. března 1886 navrhl utvořit Krajinský musejní spolek. Jeho návrh byl jednomyslně schválen. Ustavující valná hromada se sešla 21. března 1888.

Mělnické muzeum nemělo až do nedávna nikdy své vlastní prostory, vždy bylo v nájmu a během své existence se mnohokrát stěhovalo. Sídlilo na radnici, v kulturním domě i na zámku. V listopadu 1999 se přestěhovalo do zrekonstruovaného objektu bývalého kapucínského kláštera na náměstí Míru 54. Zde vybudovalo stálou expozici regionální historie, přírody a českého vinařství a sídlí zde dodnes. Druhá stálá expozice historických kočárků je od roku 2003 přístupná v samostatné budově v Ostruhově ulici.

Oslava výročí 130 let od založení muzea v Mělníku se koná v rámci Mělnické muzejní noci 25. 5. 2018. Hlavním bodem programu bude PROMENÁDA HISTORICKÝCH KOČÁRKŮ s modelkami v dobových kostýmech a živou hudbou (ve spolupráci se ZUŠ Mělník) na náměstí Míru od 17:00 hodin. Připravena bude také komentovaná prohlídka výstavy Ano, pane doktore s interaktivními zónami nejen pro děti. Děti si zasoutěží v reinstalované expozici mělnické přírody. Všichni zájemci si mohou vlastnoručně vyrazit denár kněžny Emmy. Kavárna nabídne ochutnávku vín vinařství Bc. Milan Vondrák a k dobrému vínu i kávě na klavír zahraje Mirolav Kraus. Na parkánu bude dětem k dispozici skákací hrad…

Srdečně Vás zveme! Podrobný program bude zveřejněn na www.muzeum-melnik.cz.

 

Regionální muzeum Mělník,
příspěvková organizace Středočeského kraje
nám. Míru 54, 276 01 Mělník
Otevřeno celoročně: Út–Ne 9:00–12:00 • 12:30–17:00
www.muzeum-melnik.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here